Zázrak se nekoná

27.11.2012 10:42

Dne 24.11.2012

Tak jsem si zase udělal výlet po pár měsících  na lokalitu ,,Zámek Brnky“ .

Očekával jsem nějakou  změnu po obdržené dotaci na účet Sdružení pro obnovu a provozování zámku Brnky  od památkového ústavu ve výši 1.270 000 Kč.

Bohužel zázrak se opravdu nekoná . Na objekt se nesáhlo, a já pozoruji další nezvratné změny na konstrukci stavby.
Plápolající zbytky  plachet chránící obvodové stěny jsou už degradací  a povětrnostním vlivem naprosto nefunkční .  Dochází k zatékání do obvodového zdiva jenž je už značně narušené , zbytky stropních trámů páčí ve svém uložení hlavní zdivo, objevují se nové trhliny v nosných zdech, které ještě na jaře nebyly.  Na stropech  bývalé stáje a vchodu do sklepních prostor na severní straně došlo k dalšímu propadu stropní klenby. Stav budovy je opravdu alarmující , přežije-li  tuto zimu bude to opravdu zázrak a oprava bude zase jen dražší, ale spíše už dojde ke zhrouceni  a nevratným změnám.

  Je mi smutno, jak naše společnost dokáže být bezcitná ke své historii , nevím jestli se něco změnilo sametovou revoluci, ale tady určitě ne.

Za zdí zahrady přibývá černá skládka a já si vzpomínám na film Slavnosti sněženek a  dva maníky s kýblem barvy, jak přes šablonu malují na  ploty  a objekty  symbolický název ,,Zahrádkáři sobě“.

  Je mi opravdu smutno, celá obec  prochází  prudkým stavebním rozvojem, přibývá  chat a rod. domků jak po dešti, to ano. Na webech realitek   se objevují nové a nové inzeráty na prodej pozemků na místě bývalých polností . Lidí bude asi přibývat , ale nevím jestli se tu budou  cítit dobře, jestli to není jen noclehárna a levné bydlení na periferii Prahy.

     Dříve  a to bylo mnohem méně obyvatel tu byl krámek, kino, restaurace, škola, kaple, dokonce i doktor.  

Dnes už jen ruiny, náletové dřeviny, bodláčí a černé skládky, lhostejnost nezájem.

Sen, jak se mohlo toto náměstí stát znova žijícím centrem obce , kde by se lidé cítili dobře,  měli vybavenost takovou,  jakou  obec má mít, zázemí občanské i kulturní.

 

  Bývalí restituent tuto myšlenku asi neměl a přiznám popravdě, kdo by si tuto kládu na záda mimo nadšence naložil.  Po vyplacení restitučních náhrad  se snažil celý objekt, včetně pozemků výhodně prodat, bohužel podvodníkovy a tak na výpisu katastru čteme ještě  právo zástavní .

Převodem na ,,Sdružení pro obnovení a provozování zámku Brnky “, ve kterém působí i bývalý starosta,  se zbavil restituent  i odpovědnosti za další osud památky.

    A  ,,Sdružení pro obnovu zámku“ , to je tajemné jak hrad v Karpatech. Po petici a protestech občanů o prodeji objektu společnosti   ,,Centrum pro výzkum energetického využití litosféry, která si tu chtěla v podstatě udělat kanceláře a  umístit dílny a vozový park“ naštěstí s této šílenosti sešlo.

 A můj  názor?

 Nevím , hledám jakékoliv informace na webu o tomto sdružení, čekal jsem nějaké programové prohlášení , hledání sponzorů, společníků dotací, názory občanů, inzerátů,

třeba nějaký zápis ze schůze.

   Nic, nic, nic.

  Chová se někdo takto, kdo opravdu  usiluje   o to co má v zájmu svého sdružení. ???

    Na to ať si každý odpoví sám. 

Názorů ve vsi na to je mnoho ,ale nikdo nechce veřejně o tom mluvit , bojí se postihu a nepříjemností . Ale názorů , že to je na pořad Černé ovce je mnoho a já se přesvědčuji po jejich vyprávění , že tyto lidé mají asi pravdu.

Ale abych nebyl jen pesimista , podél Vltavy se rodí nová cyklostezka  začíná od bývalého přívozu  v ulici Roztocké a bude končit u psího útulku  pod Bohnicemi .